Pages

Sunday, December 19, 2010

Adaptasi Kartun Komik & Drama Bersiri ke Layar Perak???

Assalammualaikum w.b.t..

Hari ini aku mood aku tak berapa baik..tapi jari aku ni gatal untuk menulis coretan di blogku ini.Ermmm...aku ingin bercerita berkenaan dengan kartun komik & drama bersiri dulu-dulu yang telah diadaptasikan & diberi nafas baru ke layar perak..
Banyak kartun komik & drama bersiri tersebut yang telah difilemkan & akan difilemkan...Seperti:


 Transformers

Spiderman

G.I Joe

Tron

Green Hornet

Batman

Iron Man

The A-Team

Hulk

Captain America


The Avengers

Green Lantern

The Thor

X-Men

Filem yang di atas adalah yang aku tahu,sebenarnya banyak lagi yang akan menyusul sebenarnya ke layar perak..tak sangka cerita yang aku tengok masa zaman kanak-kanak dulu telah banyak diadapatsikan kepada filem,dulu asyik fikirkan..bilalah cerita ni akan difilemkan..last-last,diaorang buat juga..so tak sia-sia aku menunggu...tapi ada juga yang masih dalam hitam putih lagi.Maksud aku masih dalam skrip..filem belum buat lagi.
Semua filem-filem tersebut memang gempak kalau mat salleh ni buat, grafik & jalan cerita memang best!!!..cuma kepada sesiapa yang tak mengikuti kartun komik & drama bersiri tersebut akan rasa tak best..misalnya 'Tron',ramai yang tidak tahu filem ni wujud tahun bila??..entah mana datangnya filem ni??..dia orang tidak berapa tahu..Cerita 'Tron' dah lama dah wujud sebenarnya..terbit pada tahun 1982..masa tu umur aku 2 tahun..hikhik..tapi aku tengok juga filem tu..

Dahsyatkan orang putih ni..semua dia orang boleh buat...teknologi dia orang dah canggih...Malaysia?? hanya mampu mengejar teknik-teknik perfileman dia orang...walau apa pun.. Malaysia Boleh!! hehehehe..terus berusaha untuk lebih maju!! hehehehe!!!


Assalamualaikum w.b.t

Friday, December 17, 2010

Kotak - Masih Cinta (Tik Tik Tik)


Tik tik tik waktu berdetik
Tak mungkin bisa kuhentikan
Maumu jadi mauku
Pahit pun itu ku tersenyum

Kamu tak tahu rasanya hatiku
Saat berhadapan kamu

Tik tik tik air mataku
Biar terjatuh dalam hati
Mauku tak penting lagi
Biar kubuat bahagiamu

Kamu tak tahu rasanya hatiku
Saat berhadapan kamu
Kamu tak bisa bayangkan rasanya
Jadi diriku yang masih cinta

Kamu tak tahu hancurnya hatiku
Saat berhadapan kamu
Kamu tak bisa bayangkan rasanya
Jadi diriku yang masih cinta




video

Tuesday, December 14, 2010

Sakit Pinggang!! Adei!!

Salam....aku curi masa untuk coretan kali ini...huhuhu...pasal pinggang aku dah terlalu sakit..huishhhh!! sakit sampai tak boleh tidur beb..gara-gara jadi orang kuat, last-last diri yang sakit..Sakit pasal kenduri (wedding cousin) hari minggu yang lepas sebab jadi penanggah yang gagah..hahahaha!!..Start malam semalam dah lengug-lenguh seluruh badan..ingat tak ada apa-apa, bila bangun pagi hari Isnin..pergghhh!! dia punye menangkap..adeii...sakit yang amat sangat...


Pagi nak pergi kerja..boleh tahan lagi..sampai aje office...punch card..masuk office duduk kejap..& aku mulakan dengan bacaan Bismillahirrahmannirrahim....aku start on PC..lepas buat kerja 10 minit, aku jadi tak selesa...pinggang aku dah start cramp sikit-sikit...pulak dah!!!....sakit dah jadi balik...huhuhu...


Pinggang aku dah mula rasa lengguh & macam bengkak..huhu...sakit sampai ke tulang...gara-gara semalam...buat kerja lebih sangat...ermm...tak apalah menabur budi mak aku cakap..hehehe..so aku duduk sini tak kena..duduk sana tak kena..serba serbi tak kena..sepatutnya aku minta cuti hari isnin semalam..boleh rehat, tapi aku malas nak minta..huhuhu..



Cukup tak selesa bila keadaan macam ni..huhu..nak buat..jam dah menunjukkan pukul 5:00 pm..huhu..lepas pukul 5:00 pm ni ada jamuan pulak tu..terpaksalah pergi sebab semua staff library pergi ke jamuan yang dibuat di MPH Inti International University..jamuan Farewell..



Pinggang aku tak selesa..so makan cepat-cepat..lepas makan aku terus blahhh aje dengan pegawai aku..huhu..
So balik sampai rumah, mandi & terus pergi rumah abang aku kat Desa Ria Nilai 3....Lepak kejap..dah tak tahan pinggang dah rasa macam sengal-sengal ubi sakit dia...huhuhu..tanya kakak ipar aku..ada koyok tak??
dia ckp ada & apa lagi..tampal koyok 1!!! haaaa..hambek ko...baru lega sikit..bestnya!!



Huhuhuu..lega untuk sementara waktu aje sebenarnya..masih sakit lagi ni..huhuhu...adeiii...apa nak buat..biarlah sakit macam mana sekali pun...badan ni hak milik Tuhan (Allah) sebenarnya..so pandai-pandailah nak tahan sakit macam mana sekali pun..baru sakit kat dunia..belum lagi sakit kat azab kubur & Akhirat lagi ni..SubhanAllah...Sakitnya Pinggang Aku!!!..huhuuhu



Sekian..Assalamualaikum w.b.t

Wednesday, December 8, 2010

Sepupu Yang Paling Aku Sayang!!!

Sepupu yang paling aku sayang!!!! hehehehehe!! memang best dia ni...maksud aku sepupu aku ni memang baik sangat & unik...(macam baranglah plak dia ni..hehehehe) dialah sepupu, dialah sahabat aku paling aku percaya...dia tidak pernah kata tidak..tidak pernah sesekali mengeluh bila ditimpa musibbah...


Kami memang rapat sangat dari kecil sampailah dewasa...berkongsi hobi yang sama...mana aku pergi mesti aku bawa budak ni (cousin aku)..kecuali aku dating...hahahahaha!!...dia ni baru berusia 29 tahun, tahun depan nak masuk  
30 tahun..beza umur aku dengan dia jarak tua aku setahun tapi dia taklah nampak tua sangat..kira maintain juga macam aku..hikhik..perasan dowh!! hahaha!!!...& masih single dowhhh...yeke single?? hehe..lu pikirlah sendiri..haha!!


Seorang yang kelakar (selalu buat aku benggang & asyik nak membahan org aje..huhu), pemurah..tak pernah kedekut dengan sesiapa termasuk adik beradiknya...tapi...haaaaa..ada tapi dia...cuma pemurah dia nie selalu orang lain akan ambil kesempatan..tapi dia boleh control pemurah & baik hati dia ni..kadang-kadang kesian juga aku tengok keadaan dia ni sebab orang selalu ambil kesempatan...huhu...cuma yang dapat aku buat..hanya nasihat aje...


Aku & dia berkongsi minat & hobi yang sama...kita orang memang gila pasal movie-movie & drama-drama Korea & Jepun....magazine & manga janganlah cakap..dia ni memang hantu magazine & manga..(aku kurang sikit sebab malas nak beli..hahaha!!)..komik pun sama juga...kalau pergi rumah dia mesti ada magazine & komik yang baru ..mana tidaknya..setiap bulan updates benda tu..huhuhu...lagi 1 anime & games..memamg gila habis..susah kipas mati beb dia ni!! hehehe...semua perkembangan benda-benda tu dia memang serba tahu...Artis Korea & Jepun pun dia banyak tahu dari aku sebenarnya..aku pun dulu tahu tentang artis-artis Korea & Jepun pasal dia yang beritahu..hehehehe...Hebat-hebat!! Walaweiiiiiiiiiiiiii!!! hahaha!!

Handsome Suit!! 


Highway Star!!!

Dia juga seorang pengumpul lagu, drama & movie Korea & Jepun..banyak dah dia simpan lagu dari artis sana...selain dari Korea & Jepun...artis-artis lain pun ada juga....janji lagu best & sedap didengar....sampai dah tak muat dah pendrive dia nak masuk lagu-lagu yang dia download tu..huhuu...Handphone dia pun berlambak lagu MP3..macam-macam lagu dia download...aku pun naik pening...huhuuu...betul tak sepupuku??hahahahaha!!!



 Lagi 1 hobi & minat dia nie...haaaaaaaaaa!!! pasal kereta!! dia memang minat gila dengan kereta...kereta kompak!! dari jepun!! kalau kereta supercars dia minat model dari Jepun juga..selalu cerita pasal kereta..kereta tu..kereta ni..pantang nampak gambar kereta..download..hahahaha!!(magazine kereta berlambak) pantang ada kereta supercars parking tepi jalan..snap kejap pakai kamera handphone..lawak-lawak..tapi ..tulah dia..dah hobi & minat...pasal Accessories kereta pun dia serba tahu juga..pendek cerita, semualah dia tahu tentang kereta-kereta ni..hehehehe..






Aku sayang & hormat sepupu aku yang sorang ini sebab dia yang paling aku percaya...Mohd Herleyazmi Abdullah nama budak ni..hahaha!! Nickname dia Ally Iskandar..hahaha!! just kidding ok..nama nickname dia orang panggil Ally...jngn marah ya abg ally..hahahaha!! aku gurau aje k..Halagellll!!!!

P/S: Ally..jaga diri juga ok...jangan rider motor laju-laju!!....hati-hati di jalan raya ketika anda menunggang ok...bahaya kau..sebab kau kerja jauh...huhuhu...Jaga solat & jaga rumah..ehhhhh?? rumah..hahaha!! silap-silap..hahahaha!!!

P/S 2: Soalan cepu emas..bila kau nakk....nak...nak...nak nikah??hahahahahahaha!! gurau dowhhhh...nanti aku datang rumah kau, janganlah kau halau aku plak yeaa..huhuuhu!! aku saje aje coretkan cerita kau ni..yelah...sebab kau aje kawan yang paling rapat dengan aku...sebab kaulah boleh aku bawa berborak & selalu tolong aku..kongsi hobi & minat sama-sama...Thank a lots Ally!! Kau memang terbaek!!!

Oklah..aku stop dulu yea Ally..nanti kau rasa meluat plak dengan celoteh coretan aku nie..hehehehe...Ok bro!! Omak Aiiiiiiii!!! ;o)

Assalamualaikum w.b.t.



Monday, December 6, 2010

Minyak Petrol Naik Lagi!! Adeiii!! Gula pun??

Pada hari Jumaat bersamaan 3 Disember 2010...lepas balik dari rumah abang aku di Desa Ria Nilai 3...nak ke rumah cousin aku...digemparkan 1 cerita..Minyak Petrol naik lagi!!! Ramai yang tak tahu malam tu sebelum pukul 12 tengah malam they all dah start nak naikkan harga minyak...harga kini dah jadi RM1.90...naik 5 sen...


Apa lagi, sampai aje dekat rumah cousin aku, dia bergegas ajak pergi stesyen minyak untuk isi minyak penuh sampai melimpah..hahahahhaa!! melampaukan..hahaha!!! Sampai aje stesyen minyak Shell..Terus isi penuh-penuh sampai melimpah ruah..haaaa....hambek ko!! Nak sangat!!..hahaha!!!


Pandaikan kerajaan, menggunakan ayat 'selaraskan' harga minyak..pada hal ayat 'selaraskan' tu digunakan untuk mengaburi mata rakyat....selaraskan sama dengan menaikkan..huhuhuhu!! Hebat bukan??


Kenaikan harga minyak tak habis lagi kini muncul harga barang iaitu harga gula pulak...huhu..harga gula naik 20 sen...habislah rakyat!! 1 Malaysialah katakan...Sesiapa yang kerja kerajaan memang tak terasa sangat, yang kerja Swasta..kena pulak gaji cukup makan..so macam tu..huhuu...Sakit-sakit..Kena yang gaji besar tak apalah..yang gaji kecil ni..nak makan apa??dah semua naik...kalau gaji naik banyak tak apalah juga..

 

Oklah..tak apa..kita bersabar ajelah dengan situasi macam ni..selagi boleh sabar kita sabar..tapi kena ingat..sampai bila kita harus nak macam nie...so apa yang boleh kita buat hanya berjimat cermat...betul tak kawan-kawan??








Doa Akhir Tahun & Awal Tahun

Salam Ma'al Hijrah buat semua teman-teman & sahabat handai... Semoga dosa-dosa lampau kita diampunkan dan tahun yang baru ini, diberikan kepada kita semua hidayah dan kesabaran dalam menghadapi cabaran, dugaan, taat menjalankan perintahNya..dan di jauhi dari segala kemaksiatan. InsyaAllah

 DOA AKHIR TAHUN HIJRAH


Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah. Sesiapa yang membaca doa ini,
Syaitan berkata:

“Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun”

DOA AWAL TAHUN


Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram.
Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :

“Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan”.

Wallahualam..

Dia Sudah Pergi Jauh... :o|

Assalamualaikum w.b.t

Dia sudah pergi untuk berjuang...ermm..tetapi aku rasa sunyi sekiranya dia tidak ada disini..setiap hari mesti aku tersenyum melihat gambar dia....aku sangat sayang pada dia...bilalah aku akan berjumpa dia..hanya melihat gambar-gambar & mendengar suaranya..bersua jauh sekali..sudah kenal lama tapi rasa tidak puas....tengok dia sudah pergi jauh..rasa sedih & hiba..


Kadang-kadang bila aku fikir-fikir balik itu untuk kebaikan dia..untuk masa depan dia & family dia....aku harap dia tidak melupakan aku disini...huhuhu..harap-harap begitulah... :o| Aku rindu suara dia..rindu sangat-sangat..apa perlu aku buat..Ya Allah..berikan kekuatan pada hambamu ini Ya Allah..Amin..



Macam manalah keadaan dia disana..harap-harap dia sihat bersama adiknya..Permudahkan segala urusannya Ya Allah....berikan kekuatan padanya untuk menempuh segala dugaannya Ya Allah...Amin...aku yakin dia boleh harungi segala dugaan di sana...aku sentiasa berdoa untuknya sebab aku tahu dia akan rasa sunyi..aku tahu perit getir dugaan yang dia alami..



Walaupun aku tak rasa masalah & dugaan yang dia hadapi..tapi aku dapat rasakan perit yang dia alami & dia harungi...bersabar & terus bersabar okay..ermmm...aku terus menunggu dia pulang kelak...aku akan tunggu & terus menunggu untuk bersua dengannya..Macam manalah keadaan dia bila dia pulang nanti..berubah dari segi apa agaknya...fizikal & mental?? aku tidak tahu..hehehehe....




Aduhhhhh!!! bosannya...saat demi saat..minit demi minit..jam demi jam..hari demi hari..minggu demi minggu..bulan demi bulan...tahun demi tahun..pejam celik, pejam celik....harap-harap dapat berjumpa dengannya...hehehehe...& setiap hari aku akan dengar lagu dari blognya..hehehe..sedih aje..tp aku suka... ;o)



Aizal..sabar okay..sabar tu separuh dari Iman...jangan mudah berubah hati..sebab kamu sudah berjanji..berjanji dengan yang orang jauh....jauh nun disana...bilalah cerita aku, dia nak buat ni...itu pun aku tunggu....terus menunggu..hehehehe...jangan menanti..lagi teruk dari menunggu..betul tak??


So..dia sudah pergi jauh..meninggalkan orang-orang yang dia sayangi...hehehe...tp aku tahu dia paling sayang pada aku....(perasan dowh)..hahahaha!! terima kasih pada kamu yeaaa...hehehe..so cukup sampai disini celoteh blog aku untuk dia nun jauh disana..kang cerita panjang lebar takut mengarut-mengarut aje nanti aku tulis...so..continue lain kali ok..hehehehe!! bye!! Assalamualaikum w.b.t...

Saturday, December 4, 2010

Fifa...World Cup..Rusia 2018 & Qatar 2022

Semalam..aku menonton berita sukan di Buletin Utama TV3...cerita berkenaan dengan World Cup..hehehe..belum start World Cup 2014 dekat Brazil..diaorang (FIFA) dah buat cabutan undi untuk tahun 2018 (Rusia) & tahun 2022 (Qatar)..Hebat-hebat!!..Awal gila buat undi...masa tahun 2018, umur aku dah 38 tahun...tahun 2022 plak..umur aku dah 42 tahun...mak aiii!! huhuhu...dah tua dah den ni..adeiii...entah hidup entah tidak aku time tu...hanya Tuhan aje yang tahu...



World Cup 2018 (Rusia)



 World Cup 2022 (Qatar)

Pasal undian World Cup 2022 tu ada banyak negara yang tak puas hati sebenarnya...Negara yang paling tak puas hati ialah..negara Australia..hehehe...diaorang cakap ada apa kat negara Qatar tu??..paneh nak mampus..(diaorang yang cakap bukan aku yang cakap)...hehehhehe....tapi kita tak tahukan macam mana diaorang organizekan event tu..mana tahu lagi gempakzzz dari World Cup 2014 & World Cup 2018..kita tak boleh nak jangka .betul tak??


Autralia yang benggang!! hahahah!!

Apa yang pasti..kita tunggu & lihat saje mcm mana preparation diaorang..gempakz ke tidak!!! kita tungguuuuuuuuu!!! hehehe!!